SRDCE PRO ... Domácí hospic sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí

01.12.2021 20:50
Poprosila nás členka z našich řad, zda bychom jí nepomohly našít srdíčka pro nově vznikající Domácí hospic sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí. Hospicová služba v domácím prostředí je velmi cenná a potřebná. Navíc levnější než pobyty nemocných lidí v nemocnicích či v domovech pro seniory. Přibližně na 100 tisíc obyvatel by měl fungovat 1 mobilní hospic, aby byla pokryta žádaná potřeba. Stále je jich však v naší zemi málo a lidé odcházejí z tohoto světa za plentou v nemocnicích či v domovech pro seniory zcela opuštěni.
 
Obr. 1: Předání šitých srdíček (30. listopadu 2021)
 
Jelikož však není dosud služba plně hrazena státem, jsou malá hospicová zařízení odkázána převážně na dary ochotných lidí, popř. granty, dotace apod.
Srdíčka budou využita např. při příležitosti Dne otevřených dveří jako maličké poděkování za jakýkoliv příspěvek ve prospěch tohoto domácího hospice.
Z darů jsou hrazeny pomůcky, které jsou do rodin klientů půjčovány bezplatně, benzín (sestřičky dojíždí za pacienty přímo domů), provozní náklady (pronájem zázemí hospice a prostor na uskladnění pomůcek) a v neposlední řadě i plat pro dvě zdravotní sestřičky, jejíž výše, žel, nedosahuje výše platů v nemocnicích.
Takové sestřičky pomáhají klientům nejen s tišením fyzické bolesti, ale díky schopnosti naslouchat mohou také pomoci s bolestí duševní a duchovní, která je někdy tíživější.
 
Lidé na sklonku svého života potřebují vědět, že jsou milováni a přijímáni i se svými chybami a životními omyly, chtějí svým blízkým odpustit a sami si vyslechnout odpuštění. Doprovázení umírajícího člověka je velmi náročné, ale krásné, když pochopíme podstatu lidského života. Jednou budeme také odcházet a budeme rádi, když nás nic nebude bolet a když nás bude někdo držet za ruku.
 
Obr. 2: Sklad nakoupených a darovaných pomůcek
 
O možné formě podpory (finanční dary na bankovní účet i využití formy dárkového certifikátu, koupě či darování konkrétní pomůcky, propagace domácího hospice, ale i neméně důležitá podpora duchovní - modlitba, dobré slovo, myšlenka) můžete najít na webu Podpořte nás – Domácí hospic sv. Mikuláše (hospic-vm.cz)
 
Domácí hospic sv. Mikuláše Vám děkuje za jakoukoliv, i sebemenší pomoc.
Zpět