ŠITÍ PRO DOMOV MATKY ROSY V RAJHADĚ

02.11.2015 09:46

Již od založení Patchworkového klubu Brno se vedle šití věnujeme i charitativní činnosti. Každoročně například navštěvujeme domov seniorů na Kociánce, kde během dopoledne strávíme při šití a tvoření velice pěkné chvilky s obyvatelkami domova. Berou nás jako takové malé zpestření a vždy se společně těšíme na další setkání.

Letos jsme byly osloveny z rajhradského domova pro seniory -  Domov Matky Rosy (Jde o účelové zařízení Kongregace sester Těšitelek BSJ, které mají v Rajhradě svou komunitu. Důvodem k jeho založení bylo využití stávajících prostor kláštera, poptávka po službě a přání řeholních sester pomáhat potřebným.) S pracovníky domova jsme se dohodly na ušití textilních obrazů, které by oživily tamní interiéry. Pro velikost prací bylo velmi jednoduché zadání. Maximální rozměry dílka 1 x 1 metr a v při šití použít veselé a pozitivně působící barvy látek, případně prošití.

Přesné téma jsme si v klubu neurčily, a proto je každý kousek vytvořen s jiným námětem nebo jinou šitou technikou.



Obraz s květinami vznikl jako spolupráce více lidí, kteří se podíleli na šití jednotlivých Jo-jíčkových květů a na celé kompletaci obrazu. Jo-jíčka jsme připravovaly jako součást jednoho klubového setkání a v jednu chvíly se do šití květů zapojily všechny členky klubu. Ostatní dílka byla šita jako samostatné projekty jednotlivých švadlenek, kde každá se snažila vytvořit svou prací zajímavý doplňěk interiéru.
Po výstavě budou Patchworkovým klubem Brno všechny quilty předány do Domova Matky Rosy jako vánoční dárek. Doufáme, že se nám povedlo splnit zadání a quilty v domově budou "potěšením pro oko" nejen stálých obyvatel, ale i jejich návštěv.

Zpět