Příběh jedné nedokončené deky

20.10.2017 16:13

Příběh jedné nedokončené deky

 

Šití výtvoru s fotkami města Brna jsme začaly plánovat po skončení loňské výstavy. Trochu jsme s tématem bojovaly (zda deku, obraz, …), až to za nás rozhodla výstava PPM (mezinárodní výstava Prague Patchwork Meeting), kde byla tématem Praha. Nechtěly jsme opakovat stejné téma, i když jiného města, ale pak události nabraly dost jiný směr.

Při společných diskuzích nám v březnu 2017 členka našeho klubu Zuzka Czechacková, přezdívaná Jaštěřička, ukázala svoje fotky Brna, které měla prolezlé snad všemi uličkami, průchody a cestičkami. Z obrázků bylo jasné, jak moc Brno miluje. Nebyly to jen notoricky známé fotky historického a moderního středu města, ale třeba i neznámý podchod pod železniční tratí na Lesné, různá odlehlá zákoutí, která navštívila díky Geocachingu, při městské hře „Stínadla tudy“ nebo jen tak.

V objevitelském duchu se vlastně neslo i naše květnové setkání. Na klubovou schůzku Zuzka se značným zpožděním donesla disk plný fotek Brna. Rozhodly jsme se, že si Brno zaslouží mít svou deku bez ohledu na jiné výstavy. Patchwork je přece vždy originál        a jedno téma neznamená shodu ve výsledku.

Přes hodinku jsme s ostatními členkami nad Zuzčinými fotkami přemýšlely, až jsme dokázaly vybrat cca 8 fotek reprezentujících Brno. Stále nám však chybělo asi 5 dalších, které by ukázaly rozmanitost a krásu památek, institucí a míst ve městě. U těch chybějících jsme se dohodly, že Zuzka tato místa dofotí. Odpoledne se stejně chtěla vypravit na Noc muzeí. Chtěla vyrazit včas, abys stihla u některých míst i slušné světlo.

Netušily jsme, že toto květnové klubové setkání bylo poslední, kdy jsme Zuzku viděly. Až od společných známých a od Zuzčiných synů jsme se dozvěděly smutnou zprávu, že ji doma po téhle večerní velkolepé výpravě vypovědělo srdíčko. Bylo hodně těžké tomu uvěřit, protože Zuzka byla i ten poslední den kolem poledne na schůzce plná elánu, nápadů a plánů do budoucnosti.

Jako klub jsme se dohodly deku „dokončit“ jako naši vzpomínku na Zuzku. Ne jen proto, že patřila k zakládajícím členkám Patchworkového klubu Brno, ale proto, že byla jedna z nás.

Všechny fotky se znovu nafotily. Zabralo to 6 hodin během jedné soboty, navštíveno bylo cca 40 vytipovaných míst, k cestě za fotkami bylo kromě parníku a letadla použito všech dopravních prostředků města Brna, a i tak bylo nutno pro zdárný lov snímků ušlapat dalších 11 kilometrů pěšky. Už toto je doklad toho, jaké množství času věnovala svým fotkám a toulkám po Brně a okolí Zuzka, a to k jejím velkým vášním patřil také patchwork, pletení košíků, háčkování a pletení, výroba mýdel, vázání knih, vaření skvělých marmelád, asijská kuchyně a další a další.

Zuzi, děkujeme, že jsi s námi byla a moc nám chybíš!

Zpět