Předání klubového daru v domově matky Rosy v Rajhradě

23.11.2015 11:46

Předání klubového daru v domově matky Rosy v Rajhradě

 

Tato fotka vznikla přímo při instalaci quiltů na naši klubové výstavě, která se konala ve Šlapanicích. Jak vidíte je tu velká různorodost motivů i technik zpracování jednotlivých quiltů. Více o projektu se můžete dozvědět zde.

 

Jako pokračování je samotné předání daru - dovolím si zkopírovat článek od naší klubové kolegyňky a přímé účastnice předání quiltů v Rajhradě:

(zdroj: www.dedenik.cz/2015/11/23/host-dedeniku-matylda-quilty-pro-domov-matky-rosy/#sthash.V4hoc65u.dpuf)

Patchwork je často spojován s charitou. Letos jsem si na jaře postěžovala kamarádce Daně, vedoucí keramického kroužku, jak je těžké páchat charitu, když chcete dávat konkrétní věci a ne peníze. Dana mě zkontaktovala s paní ředitelkou Domova matky Rosy v Rajhradu (domova pro seniory), kam chodívá Danin syn hrát na koncerty se spolužáky z místní ZUŠ. Paní ředitelka mě přivítala a provedla celým domovem. Je to menší zařízení, kde se o 40 klientů starají sestry Těšitelky i civilní personál. Do staré budovy spojené s klášterem, který je oddělený jen dveřmi, si přáli obrázky v optimistických barvách, které by chodby i opticky zateplily.

Úkol jsme přednesla členkám klubu a setkal se s ohlasem. Některá děvčata šila společně, některá samostatně, ale nakonec se na klubové výstavě sešlo báječných 12 quiltů všemožných velikostí, námětů i barev. Quilty jsem po ukončení výstavy sbalila a jednoho odpoledne odvezla na slavnostní předání.

V jídelně domova se sešli starší pánové a dámy a myslím, že moc nevěděli, co mají očekávat. Tak jsem jim třemi větami řekla, co je to patchwork a začala tahat z tašky jeden quilt za druhým jako z kouzelného pytle, povídat o nich a ukazovat :) Byly to příjemné strávené chvíle a doufám, že se quilty budou na chodbách hezky vyjímat a líbit, minimálně tak, jak se v den předání líbily obdarovaným i sestřičkám.

PS od Dede: Když jsme si o tom s Matyldou povídaly, tak mi říkala, jak se bábinky bavily a jak je zajímalo, jak jsou quilty ušité, jak dědečkové nezapomněli trošku poflirtovat, jak byla zábava a jak si to všichni užili. Tomu říkám charita dotažená do opravdu zdárného konce! :) Díky Matyldo a švadlenky za bezvadnou akci!

 

A dnes se ptám: udělal vám někdy v poslední době někdo nečekanou radost?

 

Zpět