Klubová výstava "PATCHWORK aneb když ze záplaty uděláte umění" 2016

18.10.2016 13:39

V termínu 24. září až 2. října 2016 proběhla v jižním křídle Křížové chodby na Nové radnici naše tradiční klubová výstava.

Slovo tradiční sem patří letos hlavně tím, co jsme pro Vás připravily, jinak byl 6. ročník plný změn. Po 5 letech spolupráce s muzeem ve Šlapanicích jsme vyslyšely naše příznivce a výstavu přesunuly do centra města Brna. Změny doznal i název naší výstavy, ale to ostatní zůstalo - láska k patchworku, šití a charitativní klubové akce.

 

V tomto roce jsme ve spolupráci s paní Ivetou Hlobilovou (artfashion.webnode.cz/) navázaly spolupráci s nadačním fondem Krtek (www.krtek-nf.cz/). Přes své osobní kontakty, facebook a letáčky jsme oslovily patchworkářky a šikovné švadlenky ke společnému šití polštářků pro děti z brněnské dětské onkologie (věk dětí 0 až 20 let).

Polštářky (povlaky) se nám scházely z celé České Republiky postupně poštou domů k jednotlivým členkám, nosily jste nám je přímo na výstavu a do prodejny ŠitíNití (www.sitiniti.cz/, která nás tímto podpořila). Do poslední chvíle jsme přesně nevěděly kolik kousků se sejde a postupně spíš odhadovaly počty. Po výstavě jsme ještě na společné schůzce došily chybějící výplně (70 ks).

Obrázek 1: Polštářky přímo na výstavě - a stále přibývaly další :-)

Postupně se tak sešlo 216 ks povlaků i celých polštářků. Množstvím jsme byly moc mile překvapeny a stejně tak potěšeni byli v nadačním fondu Krtek a i samotné děti při předávání polštářků, které proběhlo 17. října 2016.

Obrázek 2: Předání polštářků členkami klubu

Součástí výstavy byla i členkami klubu společně šitá deka a soubor podsedáků pro Domov Matky Rosy (Domov pro seniory) v Rajhradě.  To vše bude předáno již v průběhu listopadu 2016 jako vánoční dárek pro klienty domova při příležitosti konání dílniček. Doufáme, že to pěkně zpříjemní tamní interiéry.

Obrázek 3: Deka a podsedáky pro Domov Matky Rosy v Rajhradě - dar klubu

Na výstavě bylo dál k vidění spousta hezkých nápadů - šité hračky, kabelky, deky, polštářky ... Šlo jak o práce členek klubu, tak o díla dalších šikovných patchworkářek z Brna a blízkého okolí, které se svými krásnými kousky podílely na naší výstavě. Moc jím tímto ještě jednou děkujeme za spolupráci :-)

Obrázek 4: Šité drobnosti

Obrázek 5: Pohled Křížovou chodbou ke "skladišti" polštářků

Obrázek 6: Kabelkovník :-)

 

Ještě bych se chtěla zmínit o jedné možná dost netradiční dece. Od prvního pohledu byla jiná a dle motivů šitá 100% pro muže.

Deka si vytvořila dva "nesmiřitelné" tábory okukovačů:
- Ti, co berou patchwork jako umění. Téhle skupince se deka nelíbila, neuspěl motiv, barevnost ani provedení.

- Ti, co se do deky na první pohled zamilovali a vzali to jako ideální dárek pro chlapa :-D (vzdychat k dece chodila převážně mužská část návštěvníků, hledali zde svá oblíbená loga, atd. :-)

 

Shrnout se to dá jen takto - patchwork MÁ a MUSÍ dělat radost nejen tvůrci, ale i okolí a kdo tohle vyznává, tak jej tohle dílko prostě pobavilo a potěšilo :-)

Je to prostě deka, která měla už předem jasného majitele a švadlenka věděla, že se přesně tohle dekou trefí do jeho vkusu, ... :-D

 

Obrázek 7: Pivní speciál

 

I díky téhle dece si troufnu říct, že si na výstavě opravdu každý našel to své - oku libé potěšení.

Příští rok se na Vás budeme těšit u příležitosti 7. ročníku klubové výstavy "Patchwork aneb když ze záplaty uděláte umění".

 

 

 

 

Zpět