Patchworkový klub Brno opět zavítal do Domova důchodců Kociánka

24.05.2013 09:27

V sobotu 9. února 2013 se sešlo několik členek brněnského Patchworkového klubu, aby pomohly zpestřit dopolední čas klientům Domova důchodců Kociánka. Jednalo se o druhou návštěvu tohoto druhu, první se uskutečnila už před Vánocemi.

Ženy, které rády šijí, se rozhodly něco udělat pro nejstarší generaci, která je někdy neprávem opomíjena. Společně na svém každoměsíčním klubovém setkání nebo také doma našily z vlastních textilních materiálů několik desítek krásných ptáčků. Tyto ptáčky pak klienti Kociánky dokončovali sami, popřípadě za pomoci jejich tvůrců. Pro seniory bylo toto dopoledne užitečné, neboť si cvičili prsty vycpáváním ptáčků vatelínem. Pak stačilo jenom stužkou zavázat ptáčkům ocásek a plátění opeřenci byly na světě. Mimo dokončování ptáčků si mohl každý, kdo sem zavítal, prohlédnout i jiné patchworkové výrobky (deky, polštáře, tašky, kabelky, ozdoby na stromeček,…), které šikovné ženy z klubu našily a donesly na ukázku.

Kromě ryze rehabilitačního účelu měla tato akce i jiný, společenský, rozměr. Babičky, ale i dědečci, s radostí uvítaly možnost si posedět u kafíčka nebo čaje a povykládat si. Zrovna já jsem seděla vedle staré paní, která strávila na Kociánce již pět let a oslavila zde i své devadesáté narozeniny. Přibývající roky se na každém dříve či později fyzicky nějak projeví, ale musím říct, že kdybych měla zavázané oči, tak bych byla přesvědčená, že vedle mne sedí dvaceti, třicetiletá holka… Paní měla tak neskutečně mladou duši a mohla se s vámi bavit o čemkoli. Je pro mne důkazem, že i po devadesátce to člověku může dobře myslet a může se udržovat duševně mladý.



Prostředí na Kociánce bylo moc příjemné a svěží, nálada a atmosféra tam vládla poklidná, nikam se nespěchalo a klienti, kteří přišli či přijeli na vozíčku dotvořit ptáčky, byli nesmírně šikovní a až překvapivě rychlí. Na památku si mohli výrobky nechat a zbylí ptáčci poslouží třeba jako velikonoční výzdoba zdejšího areálu.

Blížil se však čas obědu a odpočinku, tak nezbývalo, než se rozloučit a přislíbit uspořádání podobné akce v listopadu tohoto roku.

 

Za Patchworkový klub Brno Eva Žabka Poláková

Zpět